Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ

Την άλλη Κυριακή 15 Ιανουαρίου στην ΕΡΤ1, 13:00-15:00 ΚΑΡΔΙΤΣΑ - ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ
Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017, στην ΕΡΤ-1 και ώρα 13:00-15:00, ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» ταξιδεύουν στη Θεσσαλία και μας προσκαλούν σε μια γνωριμία με την πλούσια μουσική και χορευτική παράδοση της περιοχής της Καρδίτσας.
Με αφετηρία τη φυσική ομορφιά της Λίμνης Πλαστήρα, στο χωριό Μορφοβούνι συγκεντρώθηκαν οι ομάδες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της εκπομπής, εκπροσωπώντας τις διαφορετικές πλευρές αυτής της πολύμορφης παράδοσης Το ρεπερτόριό τους καλύπτει τόσο την παράδοση των Καραγκούνηδων του κάμπου (με τα τελετουργικά «σεργιάνια» των γυναικών), όσο και την παράδοση των Αγράφων (με τους μοναδικούς «κλειστούς» χορούς και τα αντιφωνικά τραγούδια).
Συμμετέχουν τραγουδιστές και χορευτές από: το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο Απόλλων» (πρόεδρος: Βάσω Κοζιού), τον Λαογραφικό Όμιλο «Καραγκούνα» (πρόεδρος: Μαίρη Θεολόγη), τον Μορφωτικό Σύλλογο Μορφοβουνίου (πρόεδρος: Σεραφείμ Νάνος), το Κέντρο Πολιτιστικών Ερευνών Πεδινής Θεσσαλίας (πρόεδρος: Απόστολος Φιρφιρής) και τον Χορευτικό Λαογραφικό Όμιλο «Καλλίχορος» (πρόεδρος: Βάσω Καραπάνου).
Η εκπομπή τιμά ιδιαιτέρως δύο παλαίμαχους τοπικούς λαϊκούς μουσικούς: τον τραγουδιστή Βασίλη Νταράλα και τον βιολάτορα Τάσο Κουτσιώλη. Συμμετέχουν επίσης οι: Χρήστος Κιτσόπουλος (κλαρίνο), Στέφανος Γεωργίου (βιολί), Μάριος Σαρακατσάνος (λαγούτο-τραγούδι), Βασίλης Καλαμπάκας (λαγούτο), Γιάννης Σερίφης (κρουστά), Στέφανος Κατσακιώρης, Απόστολος Φιρφιρής & Ρήνα Καρανάσιου (τραγούδι).
Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Νικόλας Δημητρόπουλος
Εκτελεστής παραγωγός: Μανώλης Φιλαϊτης
Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφηστε τα σχολια σας